Veelgestelde vragen

OVER
ONS

OPEN035 is een gloednieuw festival. Samen met talloze culturele organisaties zetten we 27 augustus de stad op z’n kop en laten we het centrum van Hilversum als vanouds bruisen. Je doet tijdens dit ééndaags festival ontelbaar veel nieuwe ervaringen op, met belevenissen voor jong en oud. Je kijkt film op het Marktplein, ziet het Raadhuis in vuur en vlam staan, kunt gamen op straat, samen muziek maken - ook zonder ervaring - en een avatar ontwerpen en tot leven laten komen. In een bakfiets en buiten op straat komen de kunstwerken je tegemoet, er is een muziekspeeltuin en een opera voor kinderen en nog veel en veel meer. Met al deze activiteiten voor jong en oud laat cultureel Hilversum zich van zijn beste kant zien. Deze festivaldag vormt de aftrap van de gelijknamige samenwerking tussen Hilversumse culturele instellingen en de wijken, om met OPEN035 kunst en cultuur toegankelijker te maken voor iedereen.

Let op: alle activiteiten op 27 augustus zijn gratis toegankelijk!

Betrokken Partners

    Art Hilversum

    ARTHilversum wil professionele beeldende kunstenaars die in Hilversum wonen en werken een podium bieden. Om te laten zien hoe zij de werkelijkheid verbeelden, en hoe hun fantasie en verbeeldingskracht zich uiten in nieuwe vormen.

    Hilversumse beeldende kunstenaars creëren origineel en uitdagend werk. Hun werk is het waard om gezien te worden. Het is mooi of het prikkelt je fantasie zodat je zelf kunt bedenken waarover het werk gaat zou kunnen gaan. Dan gaat er een wereld voor je open.

    ARTHilversum wil dit werk zichtbaar maken zodat inwoners van Hilversum en omgeving hiermee kennis kunnen maken. Dat zij ervaren hoe beeldende kunst een tegenwicht kan vormen voor de vele vluchtige indrukken die je voortdurend opdoet. Dat kunst een moment van rust kan creëren in de repeterende cirkelgang van dagelijkse beslommeringen. Dat kunst je op andere gedachten brengt. Dat er dus een toekomst is voor kunst en wie daarnaar op zoek is.

    Beeld & Geluid

    Beeld & Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld &Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.

    Bibliotheek Hilversum

    ‘Verruimt uw geest’. De oprichters van de Bibliotheek Hilversum lieten deze spreuk in een glas-in-loodraam verwerken bij de bouw van de bibliotheek. En dat is nog steeds de grondslag van de Bibliotheek Hilversum. De bibliotheek laat iedereen hoger reiken, zijn talenten ontwikkelen.

    Bibliotheek Hilversum is niet zomaar een bibliotheek; het is de bibliotheek van Hilversum Mediastad. Bij de oprichting van de bibliotheek waren boeken, kranten en tijdschriften de belangrijkste vormen van media; belangrijk zijn ze nog steeds, maar er is een breed spectrum aan media bijgekomen, audiovisueel en digitaal. En juist met die media is Hilversum groot geworden.

    De Vorstin

    De Vorstin is het poppodium van de mediastad. We vervullen als poppodium een belangrijke rol in het ontwikkelen van activiteiten voor de hedendaagse podiumkunst en jongerencultuur in Hilversum en ’t Gooi. Ook zijn we een crossmediale muzikale broedplek voor opkomend talent en ervaren musici. Daarnaast zijn we een huis voor een breed publiek aan muziekbelevers en makers.

    Dudok Architectuur Centrum

    Het Dudok Architectuur Centrum (DAC) is het centrum voor stadsarchitectuur, stedenbouw en ruimtelijk erfgoed in Hilversum. Het DAC is een onafhankelijke stichting die het denken over ruimtelijke kwaliteit wil inspireren. Het Centrum organiseert rondleidingen door het Raadhuis, excursies in de stad en debatten, lezingen en manifestaties. Het DAC is gevestigd in het Raadhuis in Hilversum, het hoogtepunt van het oeuvre van architect W.M. Dudok.

    Dutch Media Week

    Dutch Media Week toont van 3 tot en met 9 oktober de ontwikkeling van de media en de impact ervan op mens en maatschappij. Samen met een groot aantal partners belichten, stimuleren en promoten zij de vele prachtige ontwikkelingen en initiatieven in de Nederlandse media-industrie. 

    Filmtheater Hilversum

    Stichting Filmtheater Hilversum is een non-profitorganisatie met als missie: het bevorderen van de filmkunst.

    Het filmtheater is sinds 1978 de plaats voor de betere kwaliteitsfilm in de mediastad. Het is gehuisvest in een modern eigen gebouw met drie zalen in het centrum. Met dagelijks minimaal twaalf voorstellingen en meer dan 140.000 bezoekers per jaar heeft het filmtheater een stevige positie verworven. Naast het actuele aanbod van kwaliteitsfilms zijn er themaprogramma´s, extra (kinder)activiteiten en eens per jaar een Openluchtvoorstelling en het eigen Filmfestival Hilversum. De organisatie bestaat uit meer dan 120 vrijwilligers, een team van zes vaste medewerkers en een Raad van Toezicht.

    Filmtheater Hilversum is volledig onafhankelijk in zijn programmatische keuzes. De financiële middelen om de stichting te laten bestaan komen voornamelijk uit de kaartverkoop en de baromzet. Daarnaast ontvangen wij subsidie van de Gemeente Hilversum en van Europa Cinemas (initiatief van de EU om Europese films te ondersteunen). Ook mochten wij per januari 2020 Rabobank Gooi en Vechtstreek verwelkomen als sponsor.

    Globe Centrum voor Kunst en Cultuur

    Bij Globe staan kwaliteit, klantgerichtheid en flexibiliteit voorop. Jong èn oud(er), bij Globe is altijd iets op maat te vinden! Of het nu om muziekles, dans, beeldende kunst, theater, musical, poëzie, nieuwe media voor cursisten of educatie op scholen gaat.

    Eerlijk is eerlijk: de fantastische locatie in het Muziek Centrum van de Omroep (MCO) draagt bij aan de grote tevredenheid van cursisten, scholen en docenten en daardoor aan het succes van Globe.

    De prachtige studio’s en de ruime leskamers zijn uniek. Extra leuk natuurlijk wanneer je in ons gebouw opeens Davina Michelle of Jaap van Zweden tegenkomt, want met o.a. het Metropole Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor is de nationale en internationale top hier regelmatig te gast. Voor repetities of radio- of tv-opnames.

    Grafisch Atelier Hilversum

    Grafisch Atelier Hilversum is uitgerust voor diepdruk, hoogdruk, vlakdruk, zeefdruk, boekdruk en digitaal large format printing. Er is ook een fotostudio en een DOKA in het pand aanwezig.

    Kunst in uitvoering
    Zo’n 40 kunstenaars maken werk bij het Grafisch Atelier. Een aantal van hen verzorgt bovendien cursussen, workshops en exposities voor iedereen die graag kennis wil maken met ambachtelijk drukken en fotograferen. Er is nog genoeg plek is ons prachtige pand aan de Noorderweg, dus nieuwe jaarkaarthouders, cursisten en kinderen zijn van harte welkom.

    Hilversummers.nl

    Hilversummers. Mooimakers. Met elkaar maken we een online platform met iedereen die Hilversum mooier, gaver, toffer wil maken. Op elk gebied. Van een gave verlichting in de Beatrixtunnel en een studentenhuis voor 50-plussers in het centrum, tot sport voor jongeren en een mediabusje voor het straatfeest. Van idee, plan, initiatief en visie tot herinnering, actie of intentie.

    Wij zijn Hilversummers. Mooimakers.

    LAB Mediaplein

    LAB is de proeftuin voor het Mediaplein waar met het concept in de hand via experimenten en onderzoek wordt uitgevonden hoe de programmering voor het Mediaplein het best kan worden ontwikkeld. Vanuit het voormalige H&M pand in de Gooise Brink, maar ook nadrukkelijke buiten op de Kerkbrink. LAB is experimenteel, gek, samendoen en leren. Het LAB is een plek voor georganiseerde co-creatie met inwoners, organisaties en bedrijven. Op interactieve wijze komen nieuwe projecten tot stand. LAB Mediaplein wordt uiteindelijk onderdeel van de bibliotheek.

    Museum Hilversum

    Museum Hilversum is deels gevestigd in het oorspronkelijke raadhuis van Hilversum. De kern van het markante gebouw op de Kerkbrink is inmiddels al zo’n 250 jaar oud en daarmee één van de oudste gebouwen van Hilversum.

    Het gebouw werd gebouwd als ‘regthuis’ na de grote brand van 1766, die de toenmalige Hilversumse binnenstad bijna helemaal in de as legde. In 1881 werd het rechthuis ingrijpend verbouwd naar een ontwerp van gemeentearchitect Johannes Rietbergen. Aan de zuidzijde en de achterkant werd een deel aangebouwd. De muren werden aangepast en er kwam een nieuwe buitenmuur. De lage onderverdieping bleef gehandhaafd, maar er kwam een monumentale trap (met bordes) naar de voorname bovenverdieping. Wie in de raadzaal omhoog kijkt, ziet enkele negentiende-eeuwse plafondschilderingen. Deze schilderingen zijn gemaakt door de firma W. Stortenbeker & Zn.

    Na 1931, toen het nieuwe ‘Dudok’ gemeentehuis werd geopend, had het gebouw diverse functies, de laatste decennia vooral als museum. In 2005 werd het Museum Hilversum uitgebreid met een spectaculaire ronde uitbouw naar ontwerp van architect Hans Ruyssenaars.

    Music Around the Fireplace

    Bij Music around the Fireplace treden elke maand talentvolle singer-songwriters op, akoestisch en onversterkt. Waar nog écht wordt geluisterd naar de artiesten.

    Hier ontdek je de meest veelbelovende artiesten van dit moment, in knusse huiskamer-setting.

    Je vindt ons elke laatste donderdag van de maand bij @ All Art in Hilversum.

    Music around the fireplace wordt volledig belangeloos gerund door vrijwilligers (échte muziekliefhebbers).

    SBK Kunstuitleen Gooi en Eemland

    Cultuureducatie speelt een belangrijke rol in het bereiken van een jong en nieuw publiek. Door jongeren al op vroege leeftijd vertrouwd te maken met hedendaagse kunst wordt de basis gelegd voor toekomstige cultuurdeelname. Hierdoor wordt de acceptatie en beleving van eigentijdse cultuur vergroot. Onder educatie voor kinderen en jongeren vallen diverse activiteiten zoals de kinderkunstuitleen, schoolabonnement, workshops en lesprogramma’s.
    Meer informatie

    Stichting Hilversum One

    Stichting Hilversum One is een omniculturele organisatie, die zich als doel heeft gesteld, het verbinden van mensen door middel van kunst en cultuur. De stichting wil Hilversummers van verschillende culturele achtergronden, leeftijden en seksuele voorkeuren en regligies samenbrengen om zo meer begrip, kennis en samenwerking te creëren voor de diversiteit aan culturen binnen Hilversum.

    Stichting Magdalena

    Platform voor bedrijvigheid in de creatieve en culturele sector. St. Magdalena koppelt verhuur aan aan het initiëren en uitvoeren van projecten, evenementen en manifestaties. Autonome kunstenaars, musici, performance- en theaterproducenten, designers, filmmakers, game developers, nieuwe mediavormgevers: alle disciplines zijn vertegenwoordigd in een caleidoscopische mix van professionals, starters en studenten. De stichting biedt hen naast  een professionele werkplek de mogelijkheid tot interdisciplinaire experimenten. Zie: Stiching Magdalena

    Stichting Seinconcerten

    De serie Seinconcerten is in 2000 opgericht door Wouter den Hond, die de serie 15 jaar zowel artistiek als zakelijk zeer succesvol heeft geleid.
    Bij zijn afscheid in 2015 is een nieuwe stichting in het leven geroepen: de stichting Seinconcerten

    Vonk in de Wijk

    Hilversum Oost heeft er een leuke plek bij: Vonk in de Wijk. De oude Philipswinkel stond al jaren leeg en heeft een mooie nieuwe bestemming gekregen als duurzame broedplaats waar je welkom bent om te komen flexwerken, een ruimte te huren, training of workshop te geven. Op het buitenterrein wordt nu in 4 tiny houses gewoond. We mogen dit slooppand en het buitenterrein gebruiken tot voorjaar 2023.

    Bij ons ontmoet je duurzaamheid en een huis vol verhalen...

    We hopen dat de VONK overslaat!

    Wonderfeel

    Luisteren en luieren

    Wonderfeel is een driedaags buitenfestival voor klassieke muziek met de ongedwongen sfeer van een popfestival.

    Wonderfeel is het grootste buitenfestival voor klassieke muziek van Nederland (en Europa) met meer dan 100 optredens door ruim 500 musici voor bijna 10.000 bezoekers in drie dagen. Op het 25 hectare natuurgebied in ‘s-Graveland liggen, op wandelafstand van elkaar, zeven podia met een eigen muzikaal karakter. Ze bieden voor elk wat wils: van barok tot minimal, van klassieke hits tot kersverse noten, van solo tot symfonisch, met lijnen naar jazz, pop en niet-westerse muziek. Dit alles uitgevoerd door (inter)nationale musici van wereldklasse, jonge honden en oude rotten.