NIEUWS
BERICHTEN

Nieuwsbericht afbeelding

Eerste editie OPEN035 maakt indruk op bezoekers

Zaterdag 27 augustus wist de eerste editie van festival OPEN035 jong en oud naar Hilversum te trekken om zich daar onder te dompelen in een culturele cocktail van belevingen, optredens en activiteiten. Van ochtend tot avond werd er gedanst op rollerskates, wijksafari’s gemaakt, fanfares gelopen, geflipperd, meegezongen met Bohemian Rhapsody en met kippenvel gekeken hoe Dudok’s Raadhuis met lichtkunst in vuur en vlam werd gezet. Het festival werd ‘s ochtends op de Kerkbrink geopend door wethouder Arno Scheepers, waarna de eerste activiteiten van start gingen. Scheepers benadrukte hier het belang van cultuur voor Hilversum en haar bewoners. “De coronapandemie heeft een spoor achtergelaten in Hilversum, in het bijzonder in de cultuursector. Het is dan ook mooi om te zien hoe culturele instellingen hun krachten hebben gebundeld om Hilversum een boost te geven. Een festival als OPEN035 brengt culturele instellingen en Hilversummers weer met elkaar in verbinding en zorgt dat we weer groots kunnen genieten.” Het festival had zich over de gehele stad verspreid, met activiteiten op de Kerkbrink, Kerkstraat en Gooische Brink, de Groest, het Marktplein, het station, de Seinstraat en de ’s Gravelandseweg. Eén van de belangrijkste doelstellingen van OPEN035 is cultuur laagdrempelig en bereikbaar maken voor alle Hilversummers. De activiteiten waren dan ook zo gevarieerd dat er voor iedereen wat te beleven viel. Boekenliefhebbers konden in de bibliotheek een mens ‘lezen’, maar ook op de Kerkbrink terecht om naar dichters en andere woordkunstenaars te luisteren. Kunstliefhebbers werden op hun wenken bediend met een bakfiets vol met kunst van de mobiele kunstuitleen, maar konden ook kunstenaars aan het werk zien bij het Grafisch Atelier of op begeleide wandeltocht om kunstwerken in de openbare ruimte te bewonderen. Bij kinderen waren vooral de oversized flipperkast op de Kerkstraat, de muzikale speeltuin van Wonderfeel en de avatar monstergame populair, terwijl liefhebbers van tv-programma Sterren op het Doek bij ART Hilversum konden zien hoe burgemeester Gerhard van den Top en fotograaf William Rutten door kunstenaars werden vereeuwigd. Zelfs het muziekaanbod was zeer gevarieerd: van klassiek, disco, pop en opera, tot rock, house, R&B en zelfs een echte fanfare waar iedereen bij aan kon sluiten. Het festival werd afgesloten met een bijzonder mediaspektakel waarbij het Raadhuis, hoogtepunt van het oeuvre van architect Willem Dudok, het unieke decor vormde voor het verhaal van Hilversum. Via een mix van licht en geluid werd een reis door de tijd gemaakt en het verhaal van Hilversum als tuinstad, mediastad en stad van erfgoed en monumenten verteld. Aanwezige Hilversummers vonden het een: “Fantastische verbeelding in beeld en geluid van Dudok en zijn architectuur; de combinatie met het live trompetspel maakt het af en zorgde voor kippenvel!”

Nieuwsbericht afbeelding

OPEN035 partners in de spotlights: de Bibliotheek en Music around the Fireplace.

Leestip: elke week kun je in Gooi en Eembode meer te weten komen over de partners van OPEN035. Niet alleen vertellen ze iets over zichzelf, maar ook over hun bijdrage aan OPEN035. Met in dit artikel: de Bibliotheek en Music around the Fireplace. * * * OPEN035 zet creatief Hilversum weer op de kaart De coronapandemie heeft de afgelopen jaren grote impact gehad op het culturele aanbod in Hilversum. Cultuurnetwerk Hilversum heeft daarom binnen haar organisatie de krachten gebundeld en het evenement OPEN035 gecreëerd. Dit festival vindt op 27 augustus vanaf 10.00 uur plaats op verschillende locaties om kunst en cultuur toegankelijker te maken voor alle Hilversummers. De komende weken verschijnt er elke week een duo-portret waarin de participerende instellingen aan bod komen. Deze week: de Bibliotheek en Music around the Fireplace. De Bibliotheek is al sinds 1930 gevestigd in het gebouw op de ’s-Gravelandseweg. Naast het uitlenen van boeken, is de maatschappelijke functie van de bibliotheek in de afgelopen jaren steeds groter geworden. “Het is veel meer geworden dan het ooit was: educatie, kinderen leesplezier bijbrengen, techniek, 3D printen en robotica”, vertelt directrice Els Brons. Tijdens OPEN035 organiseert de Bibliotheek ‘Spoken Word’ op de Kerkbrink. “Onze stadsdichter Charlotte de Raad verzorgt samen met een team van Spoken Word-artiesten verschillende optredens om mensen op een laagdrempelige manier in contact te brengen met taal en ritme.” De tweede activiteit is in de bibliotheek: ‘Human Library’, waarbij je in plaats van een boek, een mens leent. “Dit zijn mensen waar je normaal gesproken niet zo snel mee in aanraking komt. Het is nog een verrassing wie dit precies zijn. Deze mensen kun je lenen; je er een drankje mee kunt drinken en vervolgens ontstaan er gesprekken. Het is een hele mooie manier om mensen te ontmoeten”. Music around the Fireplace doet ook mee aan OPEN035. Dit is een maandelijks evenement waarbij singer-songwriters op de laatste donderdag van de maand optreden. Het wordt gerund door vrijwilligers vanuit hun liefde voor muziek. “Wat bijzonder is aan het evenement is dat hier nog echt geluisterd wordt naar de muzikanten. Dat is tegenwoordig – helaas – zeldzaam”, vertelt oprichtster Marjolein de Swart. De optredens vinden plaats in een knusse huiskamersetting op de Korte Noorderweg 22. Tijdens OPEN035 wordt er een uitzondering gemaakt waarbij het evenement nu eenmalig op zaterdag 27 augustus wordt gehouden. Normaal betaalt men een ticketprijs, maar tijdens OPEN035 is de toegang gratis. Er zullen twee singer-songwriters optreden: James Walker en Sophie Janna. Naast een line-up van artiesten heeft het initiatief ook altijd een line-up van speciaalbieren dat geselecteerd wordt door de Hilversumse podcastmakers van ‘Schuim der aarde’ en zij zoeken ook nu het bier uit. (door Nikola van Krieken, Gooi en Eembode)

Nieuwsbericht afbeelding

OPEN035 partners in de spotlights: Kunstuitleen en LAB Mediaplein.

In Gooi en Eembode stellen OPEN035 partners zich voor en vertellen ze over hun bijdrage aan OPEN035. Met in dit artikel: Kunstuitleen en LAB Mediaplein. * * * Hilversumse organisaties maken kunst toegankelijk Cultuurnetwerk Hilversum heeft een nieuw evenement gecreëerd, OPEN035. Dit festival vindt plaats op 27 augustus vanaf 10.00 uur op verschillende locaties in Hilversum. De komende weken komt er een duo-portret waarin participerende instellingen aan bod komen. Deze week: Kunstuitleen en Museum Hilversum. Kunst lenen, en later weer terugbrengen. Volgens Rolf Nieuwenhuijse, directeur van organisatie Kunstuitleen, is dit een ideaal concept. Kunstuitleen is een kunstwinkel gevestigd naast de bibliotheek van Hilversum. “We hebben een brede collectie kunst van kunstenaars zoals schilderijen, foto’s, beelden en sculpturen, die bij ons aangesloten zijn. Mensen kunnen kunst bij ons kopen of lenen om dan zonder verplichtingen kunst in huis te hebben.” Tijdens OPEN035 wil Kunstuitleen dit concept bekend maken en zijn er in de kunstwinkel aan de ’s-Gravelandseweg 55a optredens van een dichter en een zanger(es) terwijl bezoekers de kunst in de winkel kunnen bewonderen. Ook fietst een medewerker van Kunstuitleen met een bakfiets vol kunst door het centrum. LAB Mediaplein is een initiatief van de Bibliotheek, Museum Hilversum en Beeld & Geluid en gevestigd aan de Kerkstraat. “Wij organiseren voor OPEN035 onder andere projecten rondom mediawijsheid voor scholen, tentoonstellingen, workshops en nodigen bekende tv- en radiopersoonlijkheden uit om over hun vak te vertellen. Ook zijn wij bezig met het maken van een studio met mediafaciliteiten en een makerslab waar mensen straks met robotica en green screens aan de slag kunnen. Beide worden na de zomer geopend”, vertelt programmeur Sietske van Weerden. Tijdens het evenement heeft LAB Mediaplein activiteiten bedacht waarop iedereen op een speelse manier met media bezig kan zijn. Op de Kerkstraat kunnen kinderen een eigen avatar creëren door deze fysiek te tekenen, te knippen en te plakken. “Die scannen we vervolgens in waarna die monsters in een visueel spel tot leven komen. Door te bewegen kunnen de kinderen de monsters ook laten bewegen.” Ook kunnen mensen een festivalfoto maken waarbij er gebruik wordt gemaakt van een green screen. Hierdoor kunnen er allerlei gekke achtergronden worden ingesteld voor op de foto. Ook werkt de organisatie samen met Beeld & Geluid aan de rollerdisco bij de Gooische Brink. Aan de voorkant van de passage organiseert LAB Mediaplein een levensgrote digitale flipperkast waar mensen tegen elkaar kunnen spelen. In alle activiteiten komt de combinatie tussen de echte en de virtuele wereld samen. (door Nikola van Krieken, Gooi en Eembode)

Nieuwsbericht afbeelding

OPEN035 partners in de spotlights: Beeld & Geluid en One Hilversum.

In Gooi en Eembode stellen elke week een aantal partners van OPEN035 zich voor. Niet alleen vertellen ze iets over zichzelf, maar ook over hun bijdrage aan OPEN035. Met in dit artikel: Beeld & Geluid en One Hilversum. * * * OPEN035 brengt mensen samen door kunst en cultuur De coronapandemie heeft de afgelopen jaren grote impact gehad op het culturele aanbod in Hilversum. Cultuurnetwerk Hilversum heeft daarom binnen haar organisatie de krachten gebundeld en het evenement OPEN035 gecreëerd. Dit is een festival dat op 27 augustus 2022 vanaf 10.00 uur plaatsvindt op verschillende locaties in Hilversum met als doel om kunst en cultuur toegankelijker te maken voor alle Hilversummers. De komende weken zal er elke week een duo-portret verschijnen waarin de participerende instellingen aan bod komen. Deze week: Beeld & Geluid en One Hilversum. Beeld & Geluid is het huis van de media. “Wij zijn een van de grootste archieven ter wereld en bewaren verschillende soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten uit de mediageschiedenis. Beeld & Geluid faciliteert programmamakers, onderzoekers, onderwijs en bouwt aan een gloednieuw mediamuseum”, vertelt Antal van Elsen, relatiemanager van Beeld & Geluid. “We geven bezoekers inzicht in welke rol media in onze levens spelen en hoe je daar zelf ook een onderdeel van uitmaakt.” Het museum opent in februari 2023. “Het wordt een state of the art en interactief museum. Met een app en gezichtsherkenning gaan bezoekers straks het museum bezoeken”, aldus Van Elsen. Tijdens OPEN035 gaat Beeld & Geluid één van hun pronkstukken uit hun objectencollectie tentoonstellen: de oude Hilversum 3 radiostudio die van 1975 tot 1987 werd gebruikt. Dit is de eerste Dj-tafel waarmee Dj’s veel snellere radio kon maken. “De studio komt in de Gooische Brink in een leegstaand winkelpand. Hij doet het nog steeds dus er wordt ook radio gemaakt. Omgedoopt tot Retro Radio en onder leiding van Ad Bouwman.” Ook wordt er een rollerdisco voor jong en oud georganiseerd in hetzelfde pand, waarbij er kan worden geskatet en gedanst op de discomuziek die ter plekke wordt gedraaid. One Hilversum is een jonge organisatie die ook zijn steentje bijdraagt aan OPEN035. “Ons focuspunt is om diversiteit te stimuleren in Hilversum”, vertelt oprichtster Sly Ndlovu. “Dit doen wij door mensen samen te brengen door middel van muziek, kunst, en andere dingen die met cultuur te maken hebben. Ook organiseren wij jaarlijkse festivals. Afgelopen mei was dat het Afrika-dag festival en in september vindt het One Hilversum Festival plaats.” Voor OPEN035 organiseert One Hilversum een ‘cultuurcafé’. “In het centrum zijn er niet veel activiteiten voor jongeren die diversiteit aanmoedigen. Wij hebben een paar jongeren van niet-Nederlandse afkomst gesproken, die zeggen dat zij zich niet welkom voelen in het centrum. Daar willen wij verandering in brengen. Ik hoop dat ons cultuurcafé een begin wordt voor jongeren die zich comfortabel gaan voelen in het centrum.” Tijdens OPEN035 wordt er in het cultuurcafé een laagdrempelige jamsessie georganiseerd in het pand van Vonk in de Wijk aan de Larenseweg in Oost. Jongeren van elke afkomst zijn welkom om muziek te komen maken of om te chillen en te praten. “Jongeren kunnen muziekinstrumenten meenemen of gewoon hun handen of hun mond gebruiken. We willen een plek creëren waar mensen zich comfortabel voelen”, aldus de oprichtster. (door Nikola van Krieken, Gooi en Eembode)

Nieuwsbericht afbeelding

Partners in de spotlights: Hilversummers.nl en ART Hilversum

Wekelijks zet Gooi en Eembode een aantal OPEN035 partners in de spotlights. Niet alleen vertellen ze iets over zichzelf, maar ook over hun bijdrage aan OPEN035. Met in dit artikel: Hilversummers.nl en ART Hilversum. * * * OPEN035 zet kunst en cultuur in om creatief Hilversum toegankelijker te maken De coronapandemie heeft de afgelopen jaren grote impact gehad op het culturele aanbod in Hilversum. Cultuurnetwerk Hilversum heeft daarom binnen haar organisatie de krachten gebundeld en het evenement OPEN035 gecreëerd. Dit is een festival dat op 27 augustus vanaf 10.00 uur plaatsvindt op verschillende locaties in Hilversum. Het doel is om kunst en cultuur toegankelijker te maken voor alle Hilversummers. De komende weken verschijnt er elke week een duo-portret waarin de participerende instellingen aan bod komen. Deze week: Hilversummers.nl en Art Hilversum. Hilversummers.nl is een online podium waarop ideeën van Hilversummers makkelijker tot geslaagde initiatieven leiden. “Op deze manier proberen wij Hilversum een beetje mooier te maken”, zegt initiatiefnemer Allard Bentvelsen. Neem bijvoorbeeld Street art. “In Hilversum Oost stond een kale muur bij een speeltuin. Iemand had het idee om Street art te gebruiken om deze muur te laten aansluiten bij de speelplaats. Wij helpen om zo’n idee waar te maken door Hilversummers en partners te verbinden.” Tijdens OPEN035 organiseert Hilversummers.nl wijksafari’s, wijkwandelingen en brengen ze de wijken naar het centrum. Tijdens de safari’s rijden er jongeren vanaf centraal station op een scooter naar hun wijk om andere Hilversummers toffe plekken te laten zien. Tijdens de wijkwandelingen gaan inwoners openbare kunst in de stad herontdekken. En door huiskamers van de wijken in leegstaande panden te creëren, brengen zij wijken naar het centrum. Ook Art Hilversum doet mee aan OPEN035. De meeste Hilversummers kennen de organisatie van de open atelier dagen. Maar omdat deze maar één keer per jaar plaatsvond, is de organisatie gaan kijken naar andere manieren om Hilversumse kunst te laten zien. Ineke van de Rotte, voorzitter van het bestuur, noemt Art Hilversum het liefst een ‘kunstwinkel’. “Zo blijft het laagdrempelig en loop je er makkelijk even binnen.” Art Hilversum is dus een kunstwinkel op Kerkstraat 92, waarin elke maand een andere expositie te zien is van een van de vijftig kunstenaars die zich hebben aangesloten bij de organisatie. Tijdens OPEN035 brengt Art Hilversum kunst naar de straat door marktkramen met daarop kunst buiten neer te zetten. Op deze manier kunnen passanten zonder belemmeringen de kunst bewonderen. Ook lijkt het Van de Rotte leuk om sterren op het doek te organiseren: kunstenaars die ter plekke een bekend persoon uit Hilversum schilderen. Beide organisaties hopen dat kunst en cultuur vooral na het festival blijft leven in Hilversum. “Ik zou het heel mooi vinden als we na het festival alle kunst en cultuur dat Hilversum te bieden heeft toegankelijk kunnen maken”, aldus Bentvelsen. (door Nikola van Krieken, Gooi en Eembode)

Nieuwsbericht afbeelding

Partners in de spotlights: Dudok Architectuur Centrum, Seinconcerten, Wonderfeel en Globe.

Je hebt de artikelen misschien al voorbij zien komen: wekelijks zet Gooi en Eembode een aantal OPEN035 partners in de spotlights. Niet alleen vertellen ze iets over zichzelf, maar ook over hun bijdrage aan OPEN035. Met in dit artikel: Dudok Architectuur Centrum, Seinconcerten, Wonderfeel en Globe. * * * OPEN035 zet creatief Hilversum weer op de kaart De coronapandemie heeft de afgelopen jaren grote impact gehad op het culturele aanbod in Hilversum. Cultuurnetwerk Hilversum heeft daarom binnen haar organisatie de krachten gebundeld en het evenement OPEN035 gecreëerd. Dit is een festival dat op 27 augustus 2022 vanaf 10:00 plaatsvindt op veel verschillende locaties in het centrum. Het doel is om kunst en cultuur toegankelijker te maken voor alle Hilversummers. Het wordt een dag waarop iedereen het culturele hart van Hilversum kan ervaren. Op verschillende locaties in Hilversum vinden activiteiten voor jong en oud plaats. De komende weken zal er elke week een duo-portret verschijnen waarin de participerende instellingen aan bod komen. Deze week zijn het vier instellingen: Dudok Architectuur Centrum, Seinconcerten, Wonderfeel en Globe. Willem Dudok: één van Nederlands bekendste architecten. Nergens heeft hij meer gebouwd dan in Hilversum. Als je op de kaart naar Hilversum kijkt is er een bloemmotief te zien. “Dat is typisch het handschrift van Dudok”, vertelt directeur van Dudok Architectuur Centrum (DAC) Luuc Jonker. Het hoofddoel van DAC is om de schoonheid van Hilversum op het gebied van architectuur en stedenbouw te laten zien, en om bewoners en geïnteresseerden hiervan bewust te maken. Het DAC zit gevestigd in het raadhuis van Hilversum. Dit is een van Dudoks bekendste gebouwen. “Wij willen laten zien hoe bijzonder het raadhuis is. Dudok heeft namelijk alles heel secuur op elkaar afgestemd: van het meubilair tot aan de deurknoppen”, aldus Jonker. In het raadhuis is een tentoonstelling te zien over architectuur en stedenbouw. Tijdens OPEN035 laat DAC het raadhuis op een andere manier dan normaal zien. Door middel van een lichtspektakel wordt het verhaal van Dudok en van Hilversum verteld. “Met het zogenaamde videomapping kun je een gebouw tot leven brengen. Je kunt bijvoorbeeld muren laten verdwijnen of voorwerpen projecteren. Ook zal er livemuziek zijn, daardoor krijgt het nog een extra dimensie”, aldus de directeur. Ook Stichting Seinconcerten doet mee aan OPEN035. Jaarlijks organiseert de Stichting Seinconcerten - dat volledig uit vrijwilligers bestaat - zes concerten in de Morgensterkerk. “Onze kracht is dat de concerten heel veelzijdig zijn. Er is zowel klassiek als jazz, er treden grote groepen op maar ook solisten, en wij organiseren bijvoorbeeld ook familieconcerten”, zegt artistiek leider Ernst Munneke van Stichting Seinconcerten. “Het zijn concerten van hoog niveau met goede musici. Ook is de akoestiek in de kerk heel erg bijzonder.” Voor OPEN035 organiseert de stichting een familieconcert in samenwerking met acteur Ton Meijer. “Hij heeft allerlei programma’s gemaakt waarin hij bepaalde muziekstijlen toegankelijk maakt voor kinderen. Deze voorstelling gaat over een jongen die onzeker is en gepest wordt, maar die daar overheen komt en uiteindelijk zijn eigen opera schrijft. In het stuk komen allerlei fragmenten uit beroemde opera’s aan bod. Het is een leuk en aangrijpend verhaal voor kinderen, waarbij zij onbewust veel operamelodieën leren kennen”, aldus Munneke. Ook Wonderfeel organiseert tijdens OPEN035 een aantal concerten. Wonderfeel is het grootste driedaagse buitenfestival voor klassieke muziek van Nederland. Dit jaar vindt de achtste editie plaats van 15 tot en met 17 juli. Wonderfeel wordt in samenwerking met Natuurmonumenten georganiseerd in een natuurgebied in ‘s-Graveland, waar op wandelafstand van elkaar de bezoeker zes podia met een eigen muzikaal karakter ontdekt. Ze bieden voor elk wat wils: van barok tot minimal, van klassieke hits tot kersverse noten, en van solo tot symfonisch. “Wij willen klassieke muziek brengen op een laagdrempelige wijze buiten de concertzaal, waarbij de concertetiquettes geen rol spelen”, zegt directeur Georges Mutsaerts. Voor OPEN035 heeft de organisatie een muziekprogramma bestaande uit drie concerten samengesteld waarmee zij ouders met jonge kinderen, families, liefhebbers en culturele alleseters willen bereiken. “We streven een sfeer na van het fameuze Prinsengrachtconcert waarin herkenbare muziek en kwaliteit van de uitvoering hand in hand gaan”, aldus de directeur. Globe is een andere culturele instelling die zich graag inzet voor de verspreiding van kunst en cultuur. Voor de meeste Hilversummers vanouds bekend als de muziekschool, maar in de Kunstbarak worden beeldende cursussen verzorgd, van pottenbakken tot schilderen. De educatieafdeling van Globe heeft een breed aanbod voor onderwijs. “Dat is de kurk waar Globe op drijft. Wij organiseren lessen, workshops, concertbezoeken en theatervoorstellingen op de scholen, maar vooral in het MCO in onze eigen theaterzaal Studio 8. Ons Open Podium staat open voor iedereen. De volgende is op 8 juli, iedereen is welkom”, vertelt directeur Kees van Oorschot. Omdat Van Oorschot vindt dat kunst en cultuur juist in deze tijd broodnodig zijn, coördineert Globe ook het culturele aanbod voor de Oekraïense vluchtelingen. Om iedereen kennis te laten maken met muziek organiseert Globe tijdens OPEN035 de Globe fanfare: het wordt een feestje waar iedereen aan mee kan doen. Globe zorgt ervoor dat er genoeg instrumenten beschikbaar zijn. “Het wordt een swingende, positieve muzikale happening met medewerking van de ACCU band.” De vier instanties zijn het erover eens dat OPEN035 op 27 augustus een fantastisch initiatief is dat wat hen betreft zeker jaarlijks terug moet keren. Er is een bijzondere samenwerking ontstaan tussen de culturele instanties. Het gezamenlijke doel: kunst en cultuur in Hilversum op de kaart zetten. OPEN035 is een grote stap in de goede richting. De toegang tot alle activiteiten is gratis. (door Nikola van Krieken, Gooi en Eembode)

Nieuwsbericht afbeelding

OPEN035 maakt programma bekend

OPEN035 heeft het programma bekendgemaakt waarmee het gloednieuwe festival op zaterdag 27 augustus Hilversum weer als vanouds laat bruisen. Het programma zit boordevol bijzondere activiteiten en belevenissen, variërend van film op het Marktplein, gamen op straat en een muziekspeeltuin tot een opera voor kinderen, retro radio en rollerdisco. Zelfs het raadhuis wordt die dag in vuur en vlam gezet! Met al deze -gratis toegankelijke- activiteiten laat cultureel Hilversum zich dan ook van zijn beste kant zien en zet het de stad voor één dag op zijn kop. OPEN035 begint op zaterdag 27 augustus al ‘s ochtends om 10:30 uur en gaat door tot middernacht, waarbij er de hele dag door van alles is te beleven voor jong en oud. Zo treden singer-songwriters op tijdens Music around the Fireplace, is er een openluchtbioscoop waar de populaire Queenfilm Bohemian Rhapsody wordt vertoond, kun je in de Living Library geen boek maar een mens lenen, treden dichters op tijdens Out Spoken, is er een heuse fanfare waar je -ook zonder ervaring- zelf aan mee kunt doen, kun je flipperen op de levensgrote flipperkast op de Kerkbrink en geeft festival Wonderfeel drie bijzondere muziekvoorstellingen. OPEN035 wordt tenslotte afgesloten op Dudokpark, waar het raadhuis letterlijk tot leven komt dankzij spectaculaire lichtkunst en livemuziek terwijl ondertussen het verhaal van Hilversum wordt verteld. Het volledige programma en een handig blokkenschema is te vinden op www.open035.nl. OPEN035 vindt plaats op verschillende locaties verspreid over Hilversum. Zo vinden er activiteiten plaats in de bibliotheek en de kunstuitleen, in de Vorstin, op de Gooische Brink, de Morgenster Kerk, de Groest, Dudokpark, de Kerkstraat én komt er een podium te staan op de Kerkbrink. Daarnaast zijn er activiteiten waarbij je op avontuur gaat door de stad, zoals een begeleide wandeling die je langs kunst op straat brengt en een wijksafari waarbij je achter op een scooter stapt en diverse wijken te zien krijgt door de ogen van Hilversumse jongeren.

Nieuwsbericht afbeelding

Hilversum heeft nieuw festival: OPEN035

Het centrum van Hilversum bruist zaterdag 27 augustus a.s. weer als vanouds tijdens het gloednieuwe festival OPEN035. Van kunstwandelingen tot games spelen, en van optredens tot rollerdisco: cultureel Hilversum laat zich deze dag van zijn beste kant zien. Met vele belevenissen en activiteiten voor jong en oud zet OPEN035 de stad op z’n kop. OPEN035 vormt eveneens de aftrap van de gelijknamige samenwerking tussen Hilversumse culturele instellingen en de wijken, met als doel kunst en cultuur toegankelijker te maken voor alle Hilversummers. Corona heeft de afgelopen jaren grote impact gehad, zowel op het sociale leven van Hilversummers als op de Hilversumse economie en cultureel aanbod. Lange tijd moesten poppodia, musea, bibliotheken, kunst- en muziekverenigingen hun deuren sluiten. OPEN035 wil met dit festival een hernieuwde kennismaking tussen Hilversummers en culturele instellingen in gang zetten en hen inspireren tot bijzondere samenwerkingen. Festival OPEN035 vindt 27 augustus plaats op verschillende locaties in het centrum, waaronder Dudokpark, de Gooische Brink en de Kerkbrink. Het programma omvat onder meer concerten, films, workshops, een speciale kunstroute, rollerdisco, retro radio, pop-up stores, wijksafari’s vol bijzondere bewonersverhalen, games en nog veel meer. OPEN035 wil niet alleen tijdens de festivaldag op 27 augustus laten zien wat voor moois Hilversum heeft te bieden, maar ook daarna blijven inspireren tot een nieuw cultureel aanbod waarin Hilversummers bovendien zelf een rol kunnen spelen. Daarom brengt OPEN035 culturele instellingen, zoals De Vorstin, Dudok Architectuur Centrum, de bibliotheek, museum Hilversum en het Filmtheater, én wijkbewoners bij elkaar om gezamenlijk activiteiten en projecten te ontwikkelen op diverse locaties in het stadscentrum. Deze locaties worden daartoe tijdelijk omgebouwd tot ‘huiskamers van de wijken’. Hiervoor is OPEN035 niet alleen op zoek naar leegstaande (winkel)panden, maar ook naar wijkbewoners die interesse hebben om hieraan deel te nemen. Geïnteresseerden kunnen hiervoor contact opnemen via Hilversummers.nl of mailen naar meedoen@hilversummers.nl